Çocuk Diş Hekimliği 0-13 yaş arasında bulunan çocukların hem süt hem kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ya da benzeri etkenlerin bu dişlerde neden olduğu sorunların giderilmesi amacına yönelik olarak çalışan bir anabilim dalıdır.
Çocuk diş hekimine ilk ne zaman gidilmeli?
İlk süt dişinin ağızda görünmesiyle birlikte ailelerin diş hekimine başvurması gerekir. Diş hekimleri muayenede çocukların beslenme alışkanlıklarını sorgulayarak doğru beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları konusunda aileleri yönlendirilebilmektedir.Çocukların erken yaşta diş hekimi ile tanışması oluşabilecek olan kaygı ve dental fobinin de önüne geçer.Rutin 6 aylık kontrolller ile diş muayeneleri aksatılmamalıdır. Gerekli görüldüğünde profosyonel koruyucu uygulamalar (florur, fissür örtücü,) yapılması diş çürüğünün önlenmesinde fayda sağlayacaktır.
Çocuklarda Acil Diş Travmaları
Diş yaralanmaları bebeklik döneminden itibaren çocuklarda sıklıkla karşılaşılan acil müdahale gerektiren durumlar arasında yer almaktadır. Çocuğun düşmesi, ağzını çarpması ve arkadaşlarıyla çarpışması vb. pek çok neden dişlerde kırılmalara, yer değiştirmelere ve dişlerin yerinden çıkmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında çocuğun genel sağlık durumu öncelikli olarak kontrol edilmelidir. Diş travmaları olduğunda, travmadan sonra geçen süre ile dişin ya da kırık parçanın getiriliş şekli çok önemlidir. Bu sürede kırılan diş parçası kuru kalmamalı, serum fizyolojik, su veya süt içinde saklanarak en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan daimi diş için korumakta vedaimi diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk görevi de bitmiş olur ve bu durum ağız içerisinde sorunlara yol açabilir.
Zamanından önce çekilen süt dişleri nelere sebep olur?
Erken düşen veya çekilen süt dişleri ilerleyen dönemlerde alttan gelen daimi dişlerde şekil bozukluklarına ve çarpraşıklıklara neden olabilir.Bu durum büyüme döneminde tel tedavilerini gerektirebilir.Bu nedenle zamanından önce çekilen süt dişlerinin olduğu boşluğa hekiminiz uygun gördüyse yer tutucu uygulamaları yapılmalıdır.
Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?
Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve diş çürüğünü önlemeye yönelik yapılan uygulamalar koruyucu önleyici uygulamalardır. Flor ve fissür örtücü işlemler bu uygulamalrın arasında yer almaktadır.
Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?
Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın oluklar(fissürler) bulunabilir. Bu alanlarnedeni ile oluşan çürükler ilerleyebilir.Fisssür örtücü bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendirerek dişin kaybettiği mineral dokuyu geri kazandıran bir elementtir.Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir.
Florür sağlığa zararlı mı ?
Çürük önlemek için kullanılan, flor kaynakları toksik dozda flor içermemektedir,Diş doktorunuzun önerdiği uygun miktarlarda kullanılan flor çocuk sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır.
Yer tutucu nedir ?
Erken süt dişi kayıpları dişler arasında boşluk oluşumuna sebep olur Bu boşluklar diğer dişlerin yer değiştirip daimi dişlerin sürmesi için yeteri kadar alan kalmamasına neden olurlar. İlerleyen yaşlarda oluşabilecek ortodontik bozuklukları önlemek için ilgili boşluğa yer tutucu uygulaması yapılması gerekir. .
Çocuklarda diş tedavisi için genel anestezi ve sedasyon neden gereklidir?
Diş hekimliğinde yüksek kaygı problemi yaşayan, korku nedeniyle koopere olmayan çocuklarda, küçük yaşta olduğu için iletişim kurulamayan çocuklarda ve engelli çocuklarda diş tedavilerinin güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için genel anestezi veya sedasyon gerekebilir.
Telif Hakkı © 2024 Ağız Mimarı - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.