Diş çürüğü nedir?
Diş çürüğü, dişin sert dokusu olan minenin , onun hemen altında bulunan dentin ve bazen kök yüzeyini örten sert dokunun bakteriler tarafından yıkılması olarak tanımlanabilir. Daha çok karbonhidrat içerikli olan yiyeceklerin, kola ve kola gibi şekerli gazlı içecekler,çikolata vb. özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun bir temas etmesi ile meydana gelmektedir.
Diş çürüğünün belirtileri nedir?
Diş çürümesinin farklı aşamaları vardır. Çürüme ilk ortaya çıktığında, çok az belirti görülür. Boyutları ilerledikçe ve çürük büyüdükçe, şeker, sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyete neden olur. Bazen de sürekli bir ağrıya sebebiyet verebilir..
Çürük, tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için dişte enfeksiyon başlar. Bu enfeksiyon, şiddetli ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilen bir apseye sebebiyet verebilir. İlerleyen evrelerde hala müdahale edilmemişse, bu durum kanal tedavisini veya dişin çekilmesini gerektirebilir.
Diş çürüğü önlenebilir mi?
Elbette doğru ağız hijyeni ile bu mümkün. Dişlerin günde iki defa fırçalanması ,Önerdiğimiz doğru diş macunu ve fırçanın kullanılması, diş ipi ve ağız gargaraları ile düzenli bakım yapılması, altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi ile diş çürükleri engellenebilir.
Kompozit Dolgular
Kompozit içinde farklı organik ve inorganik doldurucular olan bir malzemedir. Diş renginde olduğu için halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinirler.Kompozit dolgular çiğneme kuvvetlerine dayanıklı, aşınmaya dirençli ve diş rengine yakın özellikte olmaları sebebiyle ön ve arka dişlerde uygulanabilmektedirler. Eskiden kullanılan amalgam dolgulara göre en büyük avantajları estetik olmalarıdır.
Ayrıca bu dolgular dişlere güzelce bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçişlerini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri tedavi etmek için değil, kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. Örneğin hiç çürüğü olmayan bir dişte estetik kompozit dolgularla çok başarılı restorasyonlar gerçekleştirilebilir. En önemli dezavantajı işlem sonrası duyarlılıkların olabilmesidir.Kompozit dolguların renkleri, çay kahve gibi boyayıcı içeceklerle de zamanla hafif değişebilmektedir.
İnley ve Onley Dolgular
Çürük dokular temizlendikten sonra diş harabiyetinin fazla olduğu durumlarda, Kompozit dolguların komşu dişler ile temasının iyi bir şekilde sağlanması zordur.Ayrıca oluşan geniş boşluğun yerini sadece kompozit dolgular ile restore ettiğimizde dişte kırılmalar görülebilir. Veya iyi sağlanamayan temas yüzeyi nedeniyle yiyecekler iki diş arasına sıkışabilir. Bu gibi durumları engellemek için İnley ve onley restorasyonlar bir seçenektir.Bu restorasyonlar çürük diş dokusu çıkartıldıktan sonra oluşan boşluğun laboratuvar ortamında üretilen metaryalle doldurulması işlemidir. Kişiye özel ve o dişten ölçü alınarak yapılan inley ve onley dolgular için günümüzde en çok kompozit ve porselen gibi materyaller kullanılmaktadır. İnley ve onley dolgular, klasik yöntemler ile restore edilemeyen, ancak diş dokularını olabildiğince koruyarak konservatif tedavi yapılmak istenmesi sebebiyle, dişe kaplama yapılmasının tercih edilmediği durumlarda iyi bir çözüm olarak kullanılmaktadır.
Fiberle Güçlendirilmiş Dolgu
Fiber uçak,kurşun geçirmez yelek gibi dayanıklılığı çok fazla olması gereken ürünlerin yapımında kulllanılan bir malzemedir Diş tedavilerinin dayanıklılığını artırmak için piyasada özel olarak üretilmiş fiber destekli ürünler vardır. İnley ve onlay restorasyonlara alternatif olarak, Oluşan diş boşluklarınI doldurabilmek için duruma göre bu metaryallerli de kullanabiliriz.
Kompozit dolgu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Anestezi yapılmışsa anestezinin etkisi geçene kadar yemek yenilmemelidir.Aksi halde çiğneme hareketleri istenmeden ağız içi travmalara sebebiyet verebilir.Ağız hijyenine önem verilmelidir,Özellikle diş aralarına yapılan restorasyonlarda diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır aksi takdirde zamanla kompozit dolgunun altında tekrarlayan çürük gelişebilir.
Kompozit dolgu yapıldıktan sonra karşılaşılabilecek riskler nelerdir?
Bazen tedavi sonrası dişte geçici bir hassasiyet olabilmektedir.Hassasiyet dişin durumuna göre 6-8 hafta sürebilir. Bu süre sonrasında devam eden ağrılar olursa tekrar kliniğe başvurabilir.Aşırı çay Sigara çay kahve tüketimine bağlı zamanla renklenmeler oluşabilmektedir, bu renklenmeler diş polisajı (cila) işlemiyle giderilebilir.
Kuafaj tedavisi yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kuafaj tedavisi,derin çürüklü dişlerde uyguladığımız bir tedavi şekildir.Diş sinirlerine yakın yapılan bir restorasyon olduğu için 6-8 haftaya yakın bir süre boyunca soğukta sızlamalar ve dişte hassasiyet olabilir. Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçtikten sonra yemek yenilebilir.
Kuafaj tedavisi yapıldıktan sonra karşılaşılabilecek riskler nelerdir?
Dişin yenilenme (tamir) yeteneğine ve hastanın ağız bakımına bağlı olan nedenlerle bu tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Eğer bu süre zarfında dişte şiddetli ve sürekli bir ağrı meydana gelirse dişe kanal tedavisi yapılır.
Telif Hakkı © 2024 Ağız Mimarı - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.