Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır?
Kanal tedavisi, bir dişin iç kısmındaki pulpanın enfekte olduğu durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş pulpası, sinirler, kan damarları ve bağ dokusunu içerir. Aslında diş ağrılarına sebebiyet veren de dişin içindeki bu damar sinir paketidir Kanal tedavisi, bu sinir tabakasında gelişen enfeksiyonu temizlemeyi ve dişinizi korumayı amaçlar.
Kanal Tedavisi ağrılı bir işlem midir?
işlemlerin tamamı lokal anestezi ile yapılır Bu anestezi yöntemiyle var olan diş dokuları uyuşturulmuş olduğu için tedavi boyunca ağrı oluşmamaktadır. Ancak nadir olarak iltihabın çok ilerlediği durumlarda işlemin başında uyuşma sağlanamasa da bazı yöntemler ile yeterli uyuşma sağlanarak ağrısız bir şekilde tedavi gerçekleştirilmeye çalışılır.
Kanal Tedavisi ne kadar sürer?
Tedavi süresi dişteki enfeksiyon durumuna göre tek seansta veya birkaç seans olacak şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Hangi durumlarda kanal tedavisi yapılır ?
Gece uykudan uyandıran şiddetli ağrılar
Yapılan dolgular sonrası baskı ve sıcak soğukta hassasiyet oluşan durumlarda (Bir süre oluşan bu hassasiyetler normaldir ancak hassasiyetleriniz geçmez ise bu durum kanal tedavisini düşündürebilir.
Derin çürük, travma sonrası oluşan kırıklar sonucunda madde kaybının çok olduğu ve sinir dokunun açıldığı durumlarda
Protez yapımı sırasında kesim işlemleri sonrasında şiddetli ağrı ve hassasiyet oluşan dişlerde
Travma sonucu renklenmiş ve canlılığını yitirmiş dişlerde
Kanal tedavisinin başarı oranı nedir?
İyi yapılmış bir kanal tedavisinde başarı oranı %90-95 olduğu tespit edilmiştir. Olası bir başarısızlık durumu gelişirse ise tekrarlayan tedavi şansı vardır. Ağız bakımı yeteri kadar yapılmadığı müddetçe tedavinin başarı şansı düşecektir.
Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı ?
Kanal tedavisi ile dişte ağrıya sebep olan damar sinir paketi temizlendiği için kanal tedavisi görmüş diş sıcak ve soğuktan etkilenmez ve var olan şikayetler ortadan kalkar.
Ancak tedavi sonrasında ilk birkaç hafta ağrı veya çiğnerken hassasiyet hissi olabilir Çünkü dişin etrafındaki periapikal dokuların (kök ucu) iyileşmesi için zaman gerekebilir. Tedavi yapıldıktan sonra şikayetlerin devam ettiği durumlarda kanal tedavisini yenilemek veya duruma göre dişin çekimi düşünülebilir.
Kanal tedavisi tekrarı ( retreatment ) ; kanal tedavisi yapılmış fakat bazı sebeplerle iyileşmenin olmadığı dişlerde , eski kanal dolgusu sökülerek ve kanal içi dokuların tekrardan dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Bu tedavinin başarı oranı ilk yapılan tedaviye göre düşük olmakla birlikte, diş çekimine göre daha iyi bir alternatiftir. Tedaviden sonra, iyileşmenin sağlanıp sağlanmadığını tespit edebilmek için kontrol randevuları önemlidir.
Dişin iyileşme durumu yaşınıza ve dişin mevcut durumuna göre değişir.
Telif Hakkı © 2024 Ağız Mimarı - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.