Ortodonti tedavisi normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olması durumunda bu sorunun düzeltilmesi için ağız, diş, ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş problemlerini düzeltip, ideal diş ve çene ilişkisine kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Hastanın Alt çenesinin ileride veya geride olması, iskeletsel bozukluklarının mevcut olması veya kişinin çene yapısının uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin oluşma sebeplerinden birkaçıdır. Bu problemlerin nasıl oluştuğuna gelecek olursak bunlara örnek olarak; çocukken biberonu ve emzikleri gereğinden çok daha fazla kullanmak, el tırnaklarını emmek veya parmakları emmek gibi durumlar ortodontik problemlerin ortaya çıkmasında etkili etkenlerdendir. Erken yaşlarda meydana gelen süt dişlerinin erken veya geç kayıpları da bu tarz ortodontik problemler ortaya çıkarabilir.
Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nedir, Süreç Nasıl İlerler ?
Ortodonti tedavisi bir kaç aşamadan oluşur. İlk olarak ortodontistinizin sizi muayene ederek dişlerinizdeki uyumsuzluk sıkışıklık çapraşıklık yamukluk gibi problemleri fark ederek kişinin tedavi olup olmaması hakkında sizlere bilgi verir. Daha sonrasında ise hastanın tedavisi için nasıl bir tedavi seçilmesi gerektiği hakkında en doğru bilgiyi sizlere aktarır
Ortodonti tedavisinde hijyen çok önem arz etmektedir. Ağız içinde çürük olup olmadığı kontrol edilmeli ve var ise kesinlikle öncelik olarak bu problemler tedavi edilmelidir. Bu aşamalardan sonra planlama aşamasıyla ilerlenir. ortodontistiniz ölçüm ve analizlerini bitirdikten sonra hastaya tedavi seçenekleri sunar. Bir den fazla seçenek olmasının sebebi ortodonti tedavisinin hastadan hastaya göre değişen bir tedavi yöntemi olmasıdır. Bu değişiklikler kişinin çene yapısına, diş ve ağız yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Ağız darlığından dolayı bazen 1 2 dişin çekimi gerekebilir Tedavi aşaması başladığında ağıza ekartör takılır. Bu apareyin amacı hastanın ağızının tedavi süreci boyunca açık bir şekilde kalması ve ortodontist işini yapmasını kolaylaştırmadır. Diş telleri iki farklı şekilde takılmaktadır. Bunlar sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. indirekt bonding yöntemi bunlardan birisidir. Bu yöntemde dişlere yapıştırıcı işe braketler yapıştırılır. Daha sonra ise aralarından ark telleri geçirilir. ardından ise lastikler takılır. Bu yöntem yeni teknolojinin bize sağladığı güvenilir bir yöntemdir. Tedavinin devamında öncesinde ağız ölçüleri alınmış hastanın kalıpları hazırlanır. Doğru kontroller yapıldıktan sonra diş teli veya şeffaf plaklar ağıza takılabilen bir hale gelmektedir.
Ortodonti tedavisinin süresi her hasta için farklılık gösteren bir durumdur. Tedavi süresi hastadan hastaya değişmektedir.
Genel olarak ortodontik tedavi uzun bir tedavi sürecidir Kimi kapanış bozuklukları tek aşamalı bir tedavi ile düzelebiliyorken bazı durumlarda uygulanan tedavilerde ancak iki üç aşamadan sonra düzelme sağlanabilmektedir. Daha basit ortodontik sorunlar birkaç aylık bir tedavi planı ile çözülebiliyorken, yaşanan sorunun türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte 1,5-2 yılı bulabilen hastalar da olmaktadır.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılan araçlar nelerdir ?
Ortodonti Tedavisinde Şeffaf Plaklar’ın Avantajı
Telif Hakkı © 2024 Ağız Mimarı - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.